images/ebgyutt.png
Aurora Borealis

tabula rasa

Státusza:Aktív
Típusa: integráció, oktatás
Kezdése: 2016. február

A Projektről

Tabula Rasa, annyit tesz, hogy "tiszta lap". Terápiás és oktatási projektünket háborús árvák és menekült gyerekek számára dolgoztuk ki, abban a szellemben, hogy egy új indulást - tiszta lapot- tudjunk számukra nyújtani az oktatás és a lelki traumák feldolgozásának segítségével.
Minden gyermeknek joga lenne szerető családi körben végigbukdácsolnia a felnőtté válás rögös útját, ahol a legnagyobb izgalmat nem a légvédelmi sziréna, hanem az iskolai csengő és a hiányzó házi feladat jelenti. Egy háború ezt a gyerekkort veszi el és csökkenti egy kiegyensúlyozott felnőttkor esélyét is.
Projektünk legfőbb célja partner gyermekotthonainkkal közösen egy olyan metodikai és pedagógia program tesztelése, ami ezeken a háborús lelki sérüléseken enyhít, hosszabb távon pedig elősegíti az iskolában maradást, csökkenti a lemorzsolódást. Nagy hangsúlyt fektettünk az integrációs szempontokra is, a fogadó ország kultúrájának és szokásainak megismerése mellett a saját nemzeti identitás megtartására is.
A projket a gyerekek aktív részvétele és bevonása által jön létre, mely egyben biztosítja is annak folyamatosságát, fenntartását.
A Tabula Rasa projekt főbb moduljai:

1. Terápiás foglalkozások, kutyás és meseterápia
2. Idegen nyelvi oktatás
3. Anyanyelvi oktatás
4. Tréning a nevelők, tanárok, önkéntesek számára
5. Interakcióra és a gyerekek felelősségvállalására épülőt intézeti struktúra kialakítása

A projektet az előkészítés lezárása után 2017 októberében kezdjük el a teszt-módját. Ennek során pedagógus, gyógypedagógus, és habilitásciós kutyakiképző és további önkéntesek bevonásával két hónap alatt kivitelezzük a Tabula Rasa programot egyik partner gyermekotthonunk intézményében.
A projekt során a helyi közösséget is minél inkább aktívan szeretnénk bevonni, 2017 nyarán megtörtént az első helyszíni egyeztetés, ezt követően helyi önkéntesek, tolmácsok és fordítók segítségével készítjük elő az oktatási anyagokat, foglalkozások terveit, eszközeit.

 

Projekt hatása(i)
A projekt elősegíti a gyerekek önálló szervező képességét, ugyanakkor erősíti a csoportidentitást is. A gyerekek számára delegált feladatok és felelősségek által, valamint az új intézeti struktúra következtében már kis koruktól fogva a demokratikus értékrendre történő nevelés zajlik. A mese, valamint kutyás terápia segíti a lelki nehézségek, gátlások feloldását, így ösztönzi a közösségi élethez csatlakozást, az iskolai motivációt.

Partnerszervezeteink

 

 

 

 

CSAPATUNK

Wicca, a terápiás puli kutya

Bemutatkozás: 6.5 éves érzékeny,de nagyon kedves királylány vagyok.
Az egyik kedvenc időtöltésem,ha imádnak,ezért lelkesen bújok bárkihez, de főleg gyerekekhez. Nagyon szeretek labdázni! 
A labdázás mellett a kedvenc hobbim igaz, nem annyira királylányos,de a fajtámhoz maximálisan passzol: szólj,ha van egy szétkószált birkanyájad, a terelés a mindenem!

Sajt, a terápiás labrador

Bemutatkozás: 4 éves labrador fiú vagyok. Ahol megjelenek,rögtön én vagyok a bohóc! Mindig vidám vagyok, emellett örök optimista is. Akkor Te miért is szomorkodnál mellettem? 🙂
Mindennél jobban szeretem a hasamat, de nem vetem meg a labdázást sem. Nagyon szeretek gyerekekkel játszani!
Másodállásban mentőkutya vagyok.

Lakos Judt, szakvizsgázott gyógypedagógus, foglalkozásvezető
Bemutatkozás:
„Az élet nem azt jelenti, hogy túléljünk egy vihart, hanem hogy tudjunk táncolni az esőben.” Több, mint 1 éve ismertem meg Mónit és valahogy azonnal éreztem, hogy van dolgunk egymással… aztán a következő alkalommal elvittem magammal a 2 gyermekemet, ő a kutyáját hozta és így ragadtunk.  Lakos Judit vagyok, szakvizsgázott gyógypedagógus. 14 éve élek a hivatásomnak, ami 6 éve teljesült ki a kutyás terápiás foglalkozások vezetésével. A Tabula Rasa Projekt nekem az ESÉLYT is jelenti. Esélyt, lehetőséget adni olyan gyerekeknek, akik megélik a háborúk okozta veszteségeket. A mesekönyv megírásakor társultam a projekthez, amelynek egyik szakmai pillére lettem és csak azon kaptam magam, hogy imádok Derengő Berekben lenni! Van kedvenc szereplőm is, de ez titok.  A projekt ezen szakaszán most a kutyázást koordinálom, szervezem és vezetem. Mert hiszek a kutyás terápia varázserejében. Mert hiszem, hogy segíteni jó. Mert hiszem, hogy mindenkinek jár egy tiszta lap.

Sipos Mónika, pedagógus

Bemutatkozás: Amikor be kell mutatkoznom, mindig a Kisherceg jut eszembe; nem gyűjtöttem lepkéket és nem volt fogszabályzóm gyerekkoromban, viszont van két kutyám, egy melák, akit hivatalosan Heimdallnak hívnak és egy bohóc, akit Lokinak. Ezek után kapcsolok általában, hogy a Kisherceg is figyelmeztet, a "fölnőttek" szeretik a számokat, csak akkor gondolják, hogy ismernek valakit igazán. Tehát: 2006 óta foglalkozom árván maradt és állami gondozott gyerekek iskolán kívüli foglalkoztatásával, játékos ismeretterjesztéssel; végzettségemet tekintve amerikanisztika szakos bölcsész és tanár vagyok, az ELTE-n végeztem 2010-ben. 2012-ben el kezdtem magyar jelnyelvet tanulni, 2017-ben kutyás foglalkozásvezetői tanfolyammal szélesítettem a repertoáromat. Szívügyemnek tekintem a felnövekvő generációk testi, lelki és érzelmi fejlődésének elősegítését. Az ideális oktatást a hétköznapi élethez köthető, szórakoztató folyamatnak képzelem el, amit nem csak a diák, de a tanár is kellemes időtöltésként él meg. Folyamatosan olvasok szakkönyveket, cikkeket és gyűjtöm az ötleteket. Olyan módszerek fejlesztésén dolgozom, mint például az angol nyelvi modulunk, amibe minél jobban megpróbátam belecsempészni a digitális világot, a számítógéphasználatot is.
Szabadidőmben már említett Loki kutyámat tanítgatom és képzem, hogy hamarosan mi is a terápiás kutya és felvezető párosok táborát gyarapíthassuk.

 

Önkéntes munka: Ezt a projektet helyi önkéntesek segítségével, valamint az alapítvány szakembereinek bevonásával végezzük el. A projekt fejlesztése során háttérmunkára tudunk önkénteseket fogadni a következő szakterületeken:

• pszichológus, gyermekpszichológus

• angol nyelvszakos tanár

• fordító (angol)

• programozó

• grafikus

Kapcsolat: tabula.rasa@aurorab.eu

Programfelelős:Lakos Judit gyógypedagógus

Pénzbeli adományok: 10400085-50526690-81481014

Közlemény: tabularasa

Copyright © AuroraB Design by TemplateMonster.com