images/ebgyutt.png
Aurora Borealis

Új gaudiopolis

Sztehlo Gábor evangelikus lelkész Örömvárosáig visszanyúlva alkottuk meg intézményi tervünket, melyben legfontosabb elvként a gyerekek közösségépítő, aktív részvételét tartottuk számon.

A demokratikus berendezkedésű, kvázi önellátó intézményben a bentlakók is feladatokat látnak el, valamelyest túllépve a hagyományos szerepkörüket. Ők maguk szervezik az étkezéseiket, programjaikat, képviselőket jelölnek ki, a gyakorlatban sajátítják el a demokratikus értékrendszert.

Az örömvárosi rendszer lehetőséget nyújt a gyerekek kreativitásának kibontakozására, felelős személyekké neveli őket. Az eredeti elképzelés sok elemét meghagyva, azt a 21. századhoz igazítva képzeljük el a projekt megvalósítását.

Miben más az új Gaudiopolis?

Az új Gaudiopolis hasznosítja az ötvenes évek óta előtérbe került didaktikai és pedagógiai módszereket, nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekekkel együtt dolgozó pedagógusok és nevelők képzésére is kommunikációs és neveléselméleti, illetve gyakorlati szempontból.

Az eredeti Örömváros elképzeléseiben még szereplő testi fenyítéseket töröltük; a gyerekek "útlevelét" a projekt tesztverzióját követően mobiltelefonra fejlesztett applikációval váltjuk ki, alkalmazkodva az újabb igényekhez. Az applikáció az elképzelések szerint további funkciókkal, üzenőfal, pontgyűjtés, is bővül majd.

A közösségépítés, illetve a lelki gondozás részeként új elemként emeltük be a kutyás terápiás, valamint az állat asszisztált oktatás elemeit is, melyben nem csak a traumafeldolgozás, de a stresszmentes oktatási légkör is igen nagy szerepet kap.

A sajátos helyzethez igazodva pedig, az árva, félárva gyerekek számára kiemelt célként szerepel az anyanyelv ismeretének elmélyítése, a nemzeti kultúra megőrzése, ami beleilleszkedik az új gaudipolisi identitásba, annak szerves részét képezve kiegészíti azt.

Copyright © AuroraB Design by TemplateMonster.com