Aurora Borealis

aktuÁlis

Tabula Rasa Projekt

Tabula Rasa, annyit tesz, hogy "tiszta lap". Terápiás és oktatási projektünket háborús árvák és menekült gyerekek számára dolgoztuk ki, abban a szellemben, hogy egy új indulást - tiszta lapot- tudjunk számukra nyújtani az oktatás és a lelki traumák feldolgozásának segítségével.
Minden gyermeknek joga lenne szerető családi körben végigbukdácsolnia a felnőtté válás rögös útját, ahol a legnagyobb izgalmat nem a légvédelmi sziréna, hanem az iskolai csengő és a hiányzó házi feladat jelenti. Egy háború ezt a gyerekkort veszi el és csökkenti egy kiegyensúlyozott felnőttkor esélyét is.
Projektünk legfőbb célja partner gyermekotthonainkkal közösen egy olyan metodikai és pedagógia program tesztelése, ami ezeken a háborús lelki sérüléseken enyhít, hosszabb távon pedig elősegíti az iskolában maradást, csökkenti a lemorzsolódást. Nagy hangsúlyt fektettünk az integrációs szempontokra is, a fogadó ország kultúrájának és szokásainak megismerése mellett a saját nemzeti identitás megtartására is.
A projket a gyerekek aktív részvétele és bevonása által jön létre, mely egyben biztosítja is annak folyamatosságát, fenntartását.
A Tabula Rasa projekt főbb moduljai:

1. Terápiás foglalkozások, kutyás és meseterápia
2. Idegen nyelvi oktatás
3. Anyanyelvi oktatás
4. Tréning a nevelők, tanárok, önkéntesek számára
5. Interakcióra és a gyerekek felelősségvállalására épülőt intézeti struktúra kialakítása

A projektet az előkészítés lezárása után 2017 októberében kezdjük el a teszt-módját. Ennek során pedagógus, gyógypedagógus, és habilitásciós kutyakiképző és további önkéntesek bevonásával két hónap alatt kivitelezzük a Tabula Rasa programot egyik partner gyermekotthonunk intézményében.
A projekt során a helyi közösséget is minél inkább aktívan szeretnénk bevonni, 2017 nyarán megtörtént az első helyszíni egyeztetés, ezt követően helyi önkéntesek, tolmácsok és fordítók segítségével készítjük elő az oktatási anyagokat, foglalkozások terveit, eszközeit.

Projekt hatása(i)
A projekt elősegíti a gyerekek önálló szervező képességét, ugyanakkor erősíti a csoportidentitást is. A gyerekek számára delegált feladatok és felelősségek által, valamint az új intézeti struktúra következtében már kis koruktól fogva a demokratikus értékrendre történő nevelés zajlik. A mese, valamint kutyás terápia segíti a lelki nehézségek, gátlások feloldását, így ösztönzi a közösségi élethez csatlakozást, az iskolai motivációt.

Bankszámlaszám: 10400085-50526690-81481014

 

programjaink

Tovább...

hamarosan

Ismét Mikulás
Idén decemberben is több helyen találkozhattok velünk, most már kiegészülve a Varázsmancsok jóvoltából terápiás kutyás segítőinkkel.

Tovább...
Copyright © AuroraB Design by TemplateMonster.com