NyÚjtsd a KEZED

Státusza: Aktív
Típusa: oktatás, érzékenyítés, kommunikáció
Kezdése: szeptember, január
Indokoltsága: A gyerekek tanulásra ösztönzése, motivációja kiemelten fontos már fiatal kortól a továbbtanulás sikeressége érdekében. A kezdeti kisebb hátrányok, amik az eltérő családi és szociális háttérből fakadnak, a későbbiekben egyre nagyobb és nagyobb lemaradást eredményeznek az iskolában, a lemorzsolódás esélye pedig ezzel együtt megnövekszik.

Projektleírás
Gyermekotthonban élő fiatalok számára készült készségfejlesztő program, melyben mentorok segítségével középiskolás gyerekek vezetik a foglalkozásokat (ezek heti rendszeres programok, előre egyeztetett időpontban).
A programok összeállítása során fontosnak tartjuk az intézményekkel történő folyamatos kommunikációt, a helyi szokásokhoz történő alkalmazkodást. Tevékenységünket az intézményi élet színesítésének, kiegészítésének szánjuk, a csoportok vezetői/nevelői munkájának segítésével. Foglalkozásainkat rugalmas keretben terveztük, mely biztosítja a különböző csoportok közötti átjárást.
A program során a közoktatásban szereplő elméleti tudásanyagot alakítjuk át „rögtön fogyasztható”, gyakorlati ismeretekké, könnyebbé téve a továbbhaladást a konkréttól az absztrakt gondolkodásvilág befogadása felé vezető úton.

 

Projekt hatása(i)

Állami gondoskodásban élők számára
A nem családban felnövő gyerekek kortársaiktól, indirekt módon tudnak tanulni, együtt tudnak játszani. Fejlődnek szociális készségeik, szókincsük, egyéb készségeik a foglalkozások tartalmától függően. A velük foglalkozó középiskolás formálják világképüket, távlatokat nyitnak, illetve követendő példát is mutathatnak számukra.

Középiskolás önkéntesek számára
A program érzékenyítőként hat az önkéntesekre, továbbá a csapatokban végzett foglalkozás-előkészítés és rendszeres önkéntes munka hozzásegíti őket kommunikációjuk, szervező képességeik fejlesztéséhez, valamint az együttműködési képesség csiszolásához is.

szÜksÉges FORRÁSOK

Programunkra elsősorban olyan önkéntest várunk, aki:
Középiskolás
• betöltötte 14. életévét
• középiskolás
• gyorsan feltalálja magát új helyzetekben
• nyugodt és terhelhető
• heti egy délutánt tud áldozni az önkéntes munkára
• csapatjátékos

Mentornak
• Dolgozott vagy szeretne gyerekekkel dolgozni
• Részt vett a felkészítésen és előzetes intézmény-látogatáson
• Hetente van egy szabad délutánja
• Türelmes és megértő a gyerekekkel
• Együtt tud dolgozni csapatként a többi önkéntessel
• Vállalja a programmal járó minimális adminisztrációs tevékenységet

Rendelkezésre álló eszközök: Színházi jelmezek, kézműves eszközök (ecsetek, ollók), videófilmek, társasjátékok, egyéb játékok, labdák stb.

Hiányzó eszközök: Projektenként változó, de általában varráshoz eszközök, kézműves alapanyagok (agyag, fa táblák, festékek, ecsetek), filc anyagok, üveg tárgyak (mécsestartók stb.)
Pontos információ: program@aurorab.eu

Önkéntes munka Középiskolások 3-4 fős csoportjait, illetve felnőtt önkénteseket is várunk a programhoz mentorként. A csoportok közösen járnak a gyermekotthonokba, heti rendszerességgel. A program alkalmas az iskolai közösségi szolgálat teljesítésére. A program során a mentorok feladata, hogy segítse, koordinálja a csapat hatékony működését, az alapítvánnyal tartsa a kapcsolatot, jelenlétí ívet vezessen.

Kapcsolat: Havi egy alkalommal megbeszélés pszichológus jelenlétében a csoportnak, aki segít a felmerülő problémák, kérdések megválaszolásában; ekkor beszéljük meg az elmúlt havi élményeket, illetve készítjük elő a következő havi programokat is. A mentorok heti rendszerességgel írásban vagy szóban beszámolnak a programokról.

Programfelelős: Sipos Mónika

Pénzbeli adományok: 10400085-50526690-81481014

Közlemény: nyak

Copyright © AuroraB Design by TemplateMonster.com